Защо уча чужди езици?

Езикът е културен белег, който ни отличава от другите видове на земята. Това е феномен, който ни позволява да комуникираме свободно с хора, от която и да е точка на света. В този смисъл владеенето на език е сила, която би те обогатила и която би допринесла за личностно и професионално развитие.

На 13 години срещнах момиче от Индия, отскоро живеещо в България. Комуникацията ни обаче не беше особено ефективна, поради моите бегли познания по английски и нейната липса на разбиране на български. Все още помня ясно как я посочих с пръст и я попитах „Хей, защо не научиш малко български?“. Тогава моят баща ме спря и ми обясни, че сочейки нея с единия пръст на китката си, останалите три остават в позиция, сочейки самата мен. Осъзнах, че съм в грешка и реших, че аз съм тази, която трябва да се заема сериозно и да навакса с езиците! От тогава насам усъвършенствам английския си, покрила съм сертификати, плюс бакалавърската ми степен бе проведена с работен език английски.

Само че кръгозорът ми от тогава насам продължава да се разширява, срещам хора от все по-интересни и екзотични страни, обменяме култура и идеи. Да науча още един език, за мен би означавало да изградя още по-пълноценна и стабилна връзка с хора, които ме вдъхновяват.

Знанието е сила, а да достигнеш до изворът на знание ти е нужно средство, с което да го разбираш. За дипломната си работа бе нужно да цитирам монографии от немски и испански език. Това беше момент, в който се почувствах слаба и невежа. Отново осъзнах, че в този глобален свят, за хора, които искат да учат и да се развиват, владеенето на език не е просто привилегия, а е базов минимум.

Да знаеш език означава и да опознаеш цяла една нова култура. Не просо да комуникираш с някого, а да познаваш порядките и историята му. Тогава няма просто да говориш още един език, а ще познаваш цял един нов свят. Ще обогатиш душата си и ще разшириш знанията си.

Хората са социални същества, живеят на групи. Модерният свят се разширява и осъществяваме връзка с все повече хора от все по-далечни места. Смятам, че всеки човек има история, от която да се поучим. Владеенето на език би ми дало възможност да чуя и разбера тази история и да я имплементирам тук и сега, в моя вътрешен свят и в моята държава.

Забележка- Текстът не е редактиран от екипа на La Scuola.