“Защо уча чужди езици”

Защо уча чужди езици? Отговорът е много простичък – Езиковата! Сега ще Ви разкажа как започна всичко от самото начало чак до неискания край. Но за да разберете историята ми по-добре ще Ви опиша предварително моя отговор защо е Езиковата! Това е първата Езикова гимназия в България, отворила врати на 15-ти февруари 1950г. в сградата на затворения вече Американски девически колеж в град Ловеч, и дала начало на чуждоезиковото обучение в страната.

Моята история започна едва през 2013 година в 8А клас с профил немски и английски език. В началото не знаех защо искам да уча тези езици, просто това бяха избрали и предишните ми съученици и родителите ми също държаха много да уча немски. Така че аз се впуснах в това щуро приключение, наречено Езикова.

Първата година учихме по 20 учебни часа на седмица немски език, което лично за мен беше доста трудно заради непрекъснатите контролни на думи или граматика и да не забравя и устните изпитвания. Трябваше ми известно време, за да вляза в ритъма и да започна да уча като останалите. Благодарение на тогавашната ми класна, аз успях да науча немския и да не спирам да го обогатявам в следващите години.

Една година по-късно имах възможността да го упражня с две гостуващи ми германки в родния ми град, а след това и с техните семейства в Германия. Това беше едно от най-вълнуващите ми преживявания в чужда страна с напълно нови хора, но всички говорещи един език и благодарение на знанията ми, получени от училище, аз създадох приятелства, поддържани и до сега.

В следващите три години от престоя ми в Езиковата се наслаждавах в часовете по немски заради материала, който учим, заради начина на преподаване и екипната работа между класа ми. Почти всички заедно се подготвяхме за така тежкия изпит  Deutsches Sprachdiplom II и сега вече след добрите резултати, мога гордо да заявя, че владея немски език отлично. Тази езикова диплома отваря вратите на университетите и открива работни места в родината ми, но в немскоговорящите страни.

Паралелно с немския език учих и английски, който за съжаление беше за мен двойно по-труден, но с всякакъв вид помощ успях и с него да се преборя. Оказа се , че в последните месеци английският език ми беше от явна полза, защото участвах в три проекта по Еразъм+, където това беше работния език. След тези обмени аз създадох невероятни приятелства с млади хора от десет различни държави и благодарение на всички социални мрежи поддържаме контакт.

След стотиците часове по чужди езици в Езиковата гимназия дойде краят на училищното ми образование. Тази година финиширам като победител след щурата надпревара за знания. Чувствам се обогатена и взела възможно най-много от света на Езиковата – часовете, междучасията, приятелствата и традициите.

В заключение бих искала да отговоря по-подробно на зададения въпрос. Уча чужди езици, защото подобрявам комуникативните си умения. Страстта ми към пътуванията се осъществява най-добре чрез компетентността ми в чуждите езици. Създавам нови и трайни познанства чрез владеенето на чуждите езици. Но света, в който живеем сега, е немислим без чуждоезиковите ни познанията, защото те са огромно предимство в намирането на работа или следването в чужбина. В България също намират огромно приложение и се търсят постоянно специалисти. Затова и аз бих искала да остана тук, за да се развивам личностно, но и да съм част от бъдещето подобрение на страната ни.

 

Забележка- Текстът не е редактиран от екипа на La Scuola.