ЗАЩО УЧА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ?

 

Какво всъщност представлява един език? Има такова голямо разнообразие от езици, че отнема известно време да се опомним, за да отговорим на един такъв въпрос. От една страна, езикът е инструмент – той представлява най-прекият начин, по който да се изразим, да осъществим някаква форма на комуникация. От друга страна, езикът е много повече – едно съвсем живо, вечно развиващо се същество, което се адаптира и изменя, заедно с хората, които го употребяват.

Всъщност, езикът представлява нещо съществено от живота и културата на всеки човек по света. Освен начин, по който да се запознаем с нови хора и да открием нови възможности пред себе си, езикът е средството, чрез което ние ще постигнем нещо повече – да ги разберем истински. Чуждият език представлява един нов начин на мислене, поднесен като граматика.

Езикът се развива заедно с културата, в която е създаден. Така той представлява едно културно отражение на хората, които го употребяват с лекота. От етимологията на отделни думи, до разнообразните поговорки, езикът е пътят към знанието, а то на свой ред е път към разбирането на чуждото – приемането му и оценяването на индивидуалността, която поднася.

Човек израства, когато преодолява препятствия и се предизвиква да постигне повече. Най-общо казано, човек расте, докато се учи, а всеки ден е възможност да научим нещо ново. Когато сами поставяме пред себе си цел да научим нещо, това е стремеж да се подобрим.

Аз уча чужди езици поради няколко причини. Имах късмета да усвоя чужд език, заедно с родния, още от ранна възраст – говоря на английски с лекота, откакто се помня. За сметка на това, с годините това „умение“ изгуби своя блясък. Не може да се отрече, че е този език ми е изключително полезен и благодарение на него съм създала истински пълноценни връзки и изживяла неща, които иначе не бих. Красотата, в този език, невероятният му път на развитие, културите, които се крепят на него – всичко това е пленително за мен.

Но все пак само един чужд език, в свят, който разполага с толкова много, е все едно отиваш на шведска маса и си сервираш само от едно блюдо. Няма нищо лошо щом ти е вкусно, но ако имаш апетит, трябва да се възползваш.

Освен английски, аз съм учила още шепа чужди езици – руски, френски, италиански. Макар да не съм ги изучила, удоволствието от това да разбера текст или песен, или дори шега уникална за езика, е много специфичен тип гордост.

Аз обичам да пътувам. Във всяка държава, която съм посетила до момента, езикът ме е впечатлил. От познатата славянска лексика на чешкият, до непонятната за мен система на унгарският, във всички тези езици има красота. Дори, ако ли не особено, немският – един език често критикуван, заради грубоватото си звучене. Няма такова нещо, като грозен език – някои неща просто са предназначени за ценители.

Езикът е един инструмент в ежедневния живот, без който надали можем да си представим да живеем по същия начин. За мен, чуждият език има същата стойност и значение. Всеки език, който владеем, или най-малкото разбираме, става част от нас и допринася с нещо към същността ни. Чрез всеки език, ние разкриваме различна част от нас самите, а това често е част, която дори не подозираме, че притежаваме. При всичко това, как бих могла да не уча чужди езици?

Забележка- Текстът не е редактиран от екипа на La Scuola.