Защо уча чужди езици?

 

Ако все още не си започнал да учиш чужд език, защо се бавиш? Нищо, никога не е твърде късно да започнеш. Чудиш се защо да го направиш? По-скоро въпросът е – а защо не?

 

Искаш ли да увеличиш възможностите си за кариерно развитие? В днешния глобализиран свят много работни места са достъпни само за тези, които владеят 2 или 3 чужди езика. В един все по-конкурентен пазар на труда, ще бъдеш много по-ценен кандидат за работодателите. Излишно е да споменавам, че езиковите компетенции водят и до повишаване на заплатата.

 

Мечтаеш ли си да внесеш разнообразие в живота си и да попътуваш по света? Ако говориш езика на страната ще можеш да комуникираш с местните жители и да изградиш спомени за цял живот. Разбира се няма как да знаеш всеки един език на света, но дори и познанието на няколко думи и изречения може да направи  пътуването ти незабравимо.

 

Кой не обича да се забавлява? Способността да говориш с другите на родния им език носи удовлетворение и усещане за пълноценност. Ще имаш много възможности да се запознаеш с нови и интересни хора от други държави и да създадеш доживотни приятелства.  

 

Харесва ли ти да четеш книги, да гледаш филми и да слушаш музика? Наслади се на произведения на изкуството на езика, на който са написани. Метафори, намеци, хумор, игра на думи и др. са уникални за езика и носят красотата и стила на оригинала.

 

Желаеш ли да поддържаш мозъка си активен и здрав? Научно доказано е, че ученето на езици подобрява паметта, вниманието и способността за бързо превключване между различни задачи. Освен това ще си по-подготвен да се адаптираш и да се справяш ефективно в един бързо променящ се свят.

 

Искаш ли да разбереш по-добре света около теб? Част от удоволствието от изучаването на чужд език е откриването на различия в начина, по който хората гледат на света. Познанието на друг език не само ще ти даде уникалната възможност да се докоснеш до културата, обичаите и традициите на други народи, но и ще можеш да видиш своята култура от друга гледна точка.

 

Вече убеди ли се в ползите от ученето на езици? Сега е време да научиш първите си думи на езика, който винаги си искал да говориш.

Забележка- Текстът не е редактиран от екипа на La Scuola.