6 интересни факта за испанския език

Испанският език се говори от повече от 560 милиона души като майчин език и всеки ден все повече хора искат да го научат. Има толкова много желаещи, че в някой страни, има недостиг на места в курсовете по испански език и някой хора трябва да чакат, докато се освободи място.

Ето няколко интересни факта за испанския език:

  1. Испанският език е най- говореният език в западното полукълбо.
    560 милиона думи говорят испанския като майчин език. Това го слага на трето място в света, като преди него са английският и китайският. Освен това в сравнение с другите езици, се разпространява много бързо.
  2. Гласната „е“ е най- използваната в испанския език.
    Гласната „е“ е най-често срещаната гласна в испанските думи.
  3. Най- използваната дума в испанския език е предлогът ¨de¨ (от), а най рядко използваната дума е „esternocleidomastoiditis“, което е наименованието на един от мускулите на врата.
  4. Голяма част от думите на испански идват от арабския език.

Испания е била под арабско владичество 7 века, поради това много от думите в испанския език имат арабски произход.

  1. Краската испанска академия е изградена през XVIII век.

Кралската испанска академия или La Real Academia Española (RAE) е изградена по време на Просвещението. В момента тя е институцията, която се грижи за правилата, които се срещат в испанския език. Тя създава и публикува официални наръчници и речници, които се използват както в Испания, така и в Латинска Америка.

  1. Мексико е най- голямата испаноговоряща страна на планетата.

В Мексико има 121 милиона испаноговорящи. На второ място са Съединените Американски Щати, последвани от Колумбия, Испания и Аржентина.

Ако испанският език е спечелил вече сърцето си, виж тук.

 

 

Източник: Salminter.com