ШВЕДСКИЯТ УЮТ ПРЕЗ ЗИМНИТЕ ДНИ

Подобно на другите скандинавски страни, разположени около северните ширини, Швеция също е известна с продължителната си зима. През студените месеци денят трае само няколко часа и още около три часа следобeд слънцето започва да напуска хоризонта. Дългите часове тъмнина обаче не помрачават настроението на шведите, както и атмосферата, която цари из страната. Изпълнена с разнообразни уханни аромати, примамващи ястия и красиви гледки, Швеция намира множество начини да пребори природните условия и да донесе топлина и уют на своите обитатели през дългата зима.

Светлината в дома

Едно от основните неща, които човек може да забележи, когато се разхожда покрай шведските къщи, са десетките светлини – светещи украси, разнообразни лампички и елегантни полилеи. Като страна, която не се отличава с твърде много цветове през по-голямата част от годината, шведите държат на домашния уют и поддържат домовете си красиво осветени. Характерните за коледните празници adventsljusstake (свещници с няколко подредени в редица свещи, често и електрически) придават специална атмосфера с греещото си сияние, като обикновено могат да бъдат видени по первазите на прозорците или пък над камината в къщата.

Гльог

Шведското греяно вино или на шведски glögg е едно от най-вкусните преживявания през зимата, особено за тези, които ценят богатите аромати. За разлика от немския вариант на напитката, гльогът се приготвя не само с вино, но и с водка. Подправките се накисват в нея и се оставят да престоят няколко дни, след което водката се прецежда и се смесва с виното на слаб огън. Прибавя се и захар, като течността се разбърква бавно, за да се разтвори добре захарта. Поднася се горещ в стъклени чаши, като често се прибавят и стафиди за допълнителна плътност. Уханието на канела и портокал несъмнено би запленило дори и въздържателите заради наситеността си и коледния дух, който като че ли носи със себе си.

Коледни лакомства

Когато става въпрос за храна, шведите не остават по-назад от другите нации с многобройните си сладкиши, които се приготвят през студените месеци. Едно от най-характерните сладки изкушения са така наречените на шведски lussekatter – шафранови кифлички най-често във формата на буквата S, украсени с две стафиди отгоре. Приготвят се най-вече около празника на Света Лусия, който е на 13 декември и се счита за най-късия ден в годината. Друга кулинарна вкусотия са известните по цял свят джинджифилови бисквитки (на шведски pepparkakor). Те могат да се закупят от магазините в Швеция целогодишно, но традиционно се приготвят вкъщи през зимата и се хапват заедно с кафе, гльог или просто когато на човек му се прииска нещо сладко, но леко.

 

Северното сияние

Природата в Швеция също не разочарава и през зимата. Една от главните атракции, особено за туристите, е прочутото северно сияние, което може да се види от най-северните части на Швеция. Настанен до камината с чаша топъл гльог в ръка и обграден от вълшебни светещи украси, ако има късмет, човек може да стане свидетел на природния феномен. Известен за целта е град Кируна, разположен далече на север. Заснежените гори, спретнатите къщички и спокойствието са част от идиличната атмосфера, която градът предлага. Ако по-авантюристично настроените пътешественици искат да изживеят истински зимната шведска приказка, някоя по-северна дестинация несъмнено би ги омагьосала.

 

Въпреки ниските температури и кратките зимни дни Швеция се отличава с домашна топлина и светъл уют. Така всяка година скандинавците надделяват над суровата си природа и я превръщат в преживяване, което би трогнало всеки, осмелил се да прекрачи шведските граници и да се потопи в атмосферата на една заснежена и мрачна, но въпреки това сгряваща душата страна.

 

А за уроци по шведски- през български или английски, се свържете с нас!