14 февруари е дата, добре позната на влюбените: това е Свети Валентин. Във Франция традицията е да се подарява подарък на любимия човек.

80% от французите смятат, че това е комерсиален празник, но 75% избират тази дата, за да подарят подарък на партньора си! Но какво избират мъжете за жената, която обичат? Като цяло традиционният букет цветя е най-популярният подарък, наред с пръстена или вечерята на свещи.

Във Франция можете да наречете любимия си човек “mon(ma) chéri(e)” (скъпи мой/скъпа моя) или “mon amour” (любов моя). Но знаете ли други сладки думи, които да прошепнете на човека, когото обичате? Е, знайте, че на французите не им липсва въображение. Можете да кажете “mon lapin” (зайче мое), “ma biche” (сърничке моя – любимо обръщение на Луи дьо Фюнес във филмите му), “mon chou” (зелчице моя), “ma puce” (бълхичке моя) или дори “mon cœur” (сърце мое).

Що се отнася до изразите, “avoir le coup de foudre” е влюбването в някого от пръв поглед, а “déclarer sa flamme à quelqu’un” е да се обясниш в любов.

А защо да не зарадваш половинката си с подарък уроци по френски език  в La Scuola!

Картичка за Свети Валентин, около 1910 г.

Източник: https://www.cia-france.fr/blog/conseils-pour-apprendre-le-francais/saint-valentin-france/