КОЛЕДА ПО СВЕТА

 

Наближават най-светлите и обичани празници. Нека тръгнем на едно вълнуващо пътешествие из англоговорящите държави и видим как те празнуват Коледа.

Австралия

Докато ние сме сгушени  пред камината с любимите хора, австралийците често празнуват Коледа на плажа. Това е така, защото Австралия е в Южното полукълбо. Сега там е лято и всички са на плажа и чакат Дядо Коледа, който понякога доставя подаръците на сърф и замества елените с кенгуру.

Хиляди се събират всяка година, за да се включат в пеенето на традиционни коледни песни, като в същото време събират пари за нуждаещи се деца.  Не е нужно да си певец, просто ела и усети духа на Коледа! 

Америка

В Щатите празненствата са най-пищни и най-дълоочаквани. Американците започват с подготовката още от лятото и е нещо нормално да видите отворен коледен магазин през август. Празниците започват с Деня на благодарността, наричан още Деня на пуйката, който се чества на четвъртия четвъртък от ноември. Този празник започнал, когато пилигримите оцелели първата си зима на американска земя, благодарение на индианците. За да им се отблагодарят, американците направили пир с пуйка, тиквен пай и сладки картофи – точно това са традиционните ястия на американската трапеза.

Коледните традиции са най-ралични, заради културното разнообразие на населението. Една от тях е да се украсяват джинджифилови къщички. Американците ходят на църква, за да бележат раждането на Исус, а коледни хорове могат да бъдат чути навсякъде, пеещи любими коледни песни.  Американците са известни с разточителността си, щом става дума за Коледна украса. При тях важи максимата “колкото повече, толкова повече”.

Англия

Пристигаме в Англия, където сме посрещнати от песни и танци.  От края на ноември започват коледни панаири, фестове и игри. На Коледа англичаните ходят на църква през деня, а вечерта се събират с роднини на празнична трапеза. Традиционно се хапва коледен крекер, в който има малко сувенирче и хумористично послание. Трапезата включва специален коледен хляб, от който всеки трябва да опита. Пече се пуйка със зеленчуци или гъска, пие се сайдер и пудинг, а за десерт – пай от месо. В три часа следобед всички слушат пожеланията на Кралицата, излъчвани по радиото и телевизията.

Денят след Коледа е също национален празник и се нарича Boxing Day. Той датира от времето когато на слугите на богатите семейства се е давал свободен ден, за да бъдат със близките си, тъй като не са били с тях на Коледа. Освен това те получавали и кутия (Box), пълна с подаръци и храна, останала от предишната вечер, която да отнесат в къщи.

 

 

А ако вече сте решили да се запишете на уроци по английски, погледнете тук.